De examens komen eraan...

07-05-2024

… daarom heb ik wat tips voor jou!

.  Voorbereiding

Stress kan je het beste bestrijden door zelfzeker en voorbereid naar het examen te gaan. Begin op tijd met studeren! Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor een overzicht van wat je nog moet doen en maak vervolgens een planning. Dit geeft je rust in je hoofd.

.  Maak je leerplekje studeergeschikt

Hiermee bedoel ik dat je alle mogelijke afleiding moet verwijderen. Ja, alle. Inclusief je gsm, tablet, en computer. Het is echt niet nuttig om die ene reactie te lezen op Instagram of dat ene filmpje te bekijken op YouTube, want voor je het weet ben je exact anderhalf uur en geen enkele pagina in je boek verder. Tips? Voor je gsm bestaat er de Self-Control app die voor een bepaalde tijd bijvoorbeeld Facebook of Instagram blokkeert, zodat je die niet om de vijf minuten kan checken. Voor je laptop en iPad gewoon je ouder(s) even vragen om ze voor een paar uurtjes achter slot en grendel te zetten. Verwonderde blikken gegarandeerd!

.    Slaap

Ga op tijd naar bed zodat je voldoende slaapt. Doe dus géén nachtje door! Slaap is erg belangrijk om informatie, stress en spanningen te verwerken. Bovendien ben je veel scherper als je een goede nacht hebt gehad. Zorg voor een goed slaapritme. Goed slapen helpt je hersenen optimaal te laten werken. Je kan veel beter nadenken als je uitgerust bent.

.   Zorg voor een goed studeerritme

Een goed studeerritme is voor iedereen persoonlijk. Je vriendin studeert bijvoorbeeld liever uren achter elkaar terwijl jij na een halfuurtje al afgeleid bent door een vogeltje dat passeert of de grasmachine van je buren. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een ritme te zoeken. Ik studeer het liefst 2 uur en neem dan een pauze van een halfuurtje. Wanneer mijn concentratie ver zoek is studeer ik een uurtje, met tien minuten pauze. Experimenteer dus tot je een aangenaam ritme gevonden hebt!

Het heeft ook geen nut om om 8 uur 's morgens op te staan om te studeren wanneer je niet eens je ogen kan opendoen. Sommige mensen kunnen zich 's avonds gewoon veel beter concentreren als 's morgens. Normaal gezien zou je dit wel moeten weten over jezelf. Ben jij het type dat 's morgens actief studeert en 's avonds liever voor de zetel zit, of zorgt de avond (en de extra druk) ervoor dat je later beter studeert? Slaap dan gewoon wat langer uit en studeer 's avonds wat langer door voor een betere concentratie.

.   Leer hardop

Wist je dat, wanneer je je leerstof hardop oefent, je meer kans hebt om het ook echt te onthouden? Zeker wanneer je de stof in je eigen woorden probeert uit te leggen aan iemand anders. Je kat of je goudvissen geven misschien niet zoveel feedback, maar hé: dan leren zij ook eens wat bij!

En vergeet niet: herhalen, herhalen, herhalen, herhalen, herhalen, herhalen. Tijdens het tandenpoetsen, het wandelen naar je examen, tijdens je slaap… Spreekt voor zich, toch?

· Pauze? Beweeg!

De meeste studenten gaan graag in de zetel liggen tijdens hun pauze. Niet doen! Als alternatief is het veel beter om even naar buiten te gaan, of gewoon in het algemeen, recht te staan! Zo krijg jij (en je hersenen) meer zuurstof, en dus ook meer concentratie. Wandelen met de hond, hardlopen of een spelletje badmintonnen zijn dus perfecte study breaks om je hersenen even een pauze te geven.

Vergeet niet voor jezelf te zorgen

Er bestaat zoiets als de 8-8-8 regel. De wat? 8 uur studeren, 8 uur slapen en 8 uur ontspannen. Tijdens de examens gaat er meestal wel iets meer tijd naar het studeren en minder naar het slapen, maar het is een goede leidraad.

Ontspanning is ook nodig. In de plaats van een douche te nemen, kan je bijvoorbeeld een warm bad nemen. Als de concentratie even weg is, is het soms beter om even te stoppen met studeren. Laat je ouders je volledig verwennen met gezonde (!) snacks voor bij het studeren, maak een korte wandeling of bel je bestie voor de laatste roddels.


Bronnen: https://apotheekbloemendaal.be/10-tips-om-beter-te-studeren-ken-jij-ze-alle-tien/, https://www.etos.nl/advies/mentale-gezondheid/examenstress/